Terapi med heste på Sydsjælland

Mennesker med psyko-sociale udfordringer eller dårlige erfaringer med tidligere behandlere vil ofte være i forsvarsposition overfor andre mennesker, derfor kan være lettere for dem at interagere med heste. Den nonverbale kommunikation kan være mindre truende eller stigmatiserende, og gennem hesteassisteret terapi kan klienterne lære at overføre adaptive sociale færdigheder til deres daglige interaktioner

Viden bag metoden

Hesteterapi er en oplevelsesbaseret metode/tilgang, hvor du kan få en øget forståelse af dig selv og dit forhold til andre i dit møde med hesten og dens egenskaber. Hesten har egenskaber, der gør den velegnet til at hjælpe og regulere os mennesker. Det er intuitivt, opmærksomt, nysgerrigt, følsomt og følsomt dyr. En hest overskrider aldrig en persons grænser bevist, den prøver altid at finde den plads som er den mest behagelige for den i den situation. I hesteassisteret terapi samarbejder vi med hesten, fra jorden, dvs. uden at ride på den.

På grund af den gensidige tillid, respekt og tilknytning kan forholdet mellem hest og klient sammenlignes med den terapeutiske alliance mellem terapeut og klient. Interaktionen med hestene indeholder desuden en fysisk nærhed, som ikke findes i menneskelige terapeutiske forhold af etiske årsager. (Yorke et al., 2008).

Disse unikke egenskaber ved interaktioner med heste danner baggrund for den psykoterapeutiske brug af heste. At bruge hest som hjælper i et terapeutisk forum mellem et menneske og hest giver en grundsten for selvindsigt og læring. ( S.F. Thorup) 3 s. 18

Undersøgelser antyder, at hesteassisteret terapi er særlig gavnlig for patienter, der ikke har responderet på traditionel terapi (Bates, 2002; Selby & Smith-Osborne, 2013). Heste kan aflæse mennesker, fordi heste har et særdeles veludviklet limbisk system. Det limbiske system ligger i den del af hjernen, der kaldes pattedyrshjernen. Det er her, vi kan skelne mellem følelser, og det betegnes derfor som “Det følende system”. Hesten er et særdeles socialt dyr, og deres limbiske system ligner meget menneskets. Reguleringen af deres nervesystem er meget afhængigt af de andre heste i flokken. De beroliger og giver hinanden tryghed ved hjælp af deres kropssprog. Heste er derfor i stand til at aflæse, om der er aktivitet i vores sympatiske- eller parasympatiske nervesystem ved at aflæse vores kropssprog. Heste har også en særdeles god hukommelse i forhold til relationer. Derfor er de i stand til at genkende personer, selvom de kun har mødt personen en gang før. Når klienten laver kropslige øvelser fra jorden med hesten, vil hesten på grund af sit veludviklede limbiske system med sit kropssprog afspejle klientens tilstand. Herved kan terapeuten aflæse klientens tilstand ved at kigge på hestens reaktioner på klienten.

Følg os på de sociale medier!